2012-10-08

Deae Nehalennae



Godin Nehalennia, bekend van teruggevonden tempels in onze Zeeuwse wateren. Een Godin die werd aanbeden in vervlogen tijden. Ze werd gevraagd om veilige overtochten te garanderen naar de Britse eilanden. Veel kooplui en zeevaarders offerden haar fruit en andere gaven voor een veilige terugkeer. Er waren tempels van haar in Zeeland, maar van origine hadden de bewoners van dit gebied geen stenen beelden van hun goden, maar hadden zij zogenaamde boomheiligdommen. De Romeinse uitvoeringen kwamen naderhand pas.

Er is niet veel bekend over de ware origine van Nehalennae, niemand weet met zekerheid te zeggen of ze een Germaanse of een Keltische godin was. De stenen getuigenissen van haar aanbidding die zijn teruggevonden zijn Romeins, en dateren van de jaren 200-300 na Christus.

De hond is vaak haar gezel op die beelden die zijn gevonden. Het dier kan staan ofwel voor trouw, ofwel voor de ster Sirius; de "hondenster".

Mooi is de verbinding die ik terugvond met Nehalennae, tijdens een boom en moeder aarde ritueel samen met de 7 zusters op 7 oktober jl. toen ik spontaan haar naam in mijn mond kreeg tijdens het zingen. De relatie met de bomen ( boomheiligdommen), de moeder aarde (de godin) en de ster Sirius, waar een aantal van de 7 zusters banden mee hebben. De zee die zo belangrijk was in de schelpen die ik ronddeelde om ons met elkaar te verbinden... alles heeft een doel, alle stukjes vormen samen de gehele puzzel.

Wie er oog voor heeft ziet het en wie horen wil die hoort het.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten