2012-10-24

Aitna godin van de Vulkaan

Aitna,

Ook wel bekend als Aetna of Etna. Aitna was eerst een nymf, geboren uit Gaya en Uranos (Aarde en de Hemel), werd later een godin. Ze had een relatie met Adrano vanwaaruit de Paliki kwamen, de tweeling die de goden werden van de geysers en het ondergrondse deel van de vulkaan.

In Sicilie is Etna zeer bepalend geweest voor het landschap uiteraard, en het eren van de god Adrano en de godin Aitna is als gevolg daarvan wel te begrijpen.

Deze verering van de goden hebben ook nog zo hun resten nagelaten. Er zijn rondom de Etna veel munten gevonden waarop Aitn staat.

 
Wat mij intrigeert is dat er ook een aantal kleine piramides is gevonden rond de Etna op Sicilie. Ik heb met interesse een heel stuk over de vulkaan gelezen op deze site, waar ook een stukje staat over de godin Aetna: http://www.gigalresearch.com/uk/pyramides-sicile.php
 
Aetna is niet alleen de godin van de vulkaan, ze is ook de godin die zorgt voor een vruchtbare grond en voor het graan op het land. Ze werd dan ook wel de godin van het graan en de vulkaan genoemd.
 
Daarnaast is ze ook bekend vanwege haar hulp bij het oplossen van een geschil tussen de goden Demeter en Hephaistos. Hephaistos, ook wel de smid van de goden genoemd betrok daarna de vulkaan om daar de bliksems van Zeus te smeden. Het zou kunnen dat Adrano en Hephaistos uiteindelijk dezelfde god is, namelijk de god van de vulkaan.
 
Ondanks dat haar naam niet vaak genoemd wordt in de Griekse mythen, is ze wel degelijk belangrijk geweest, en zeker voor de mensen op Sicilie, die dagelijks met haar te maken hadden. Sicilie is ook een hele poos onderdeel van het oude Griekenland geweest. Aitna werd dus niet alleen door de Grieken, maar ook door de Romijnen vereerd. En waarschijnlijk ook al door de culturen die daar voor op het Italiaanse eiland aanwezig waren. Hiervan getuige ook de megalitische resten die er veel zijn gevonden.
 
 
 
 
 
Uiteraard ben ik al bezig met mijn eigen interpretatie van de godin van de vulkaan en het graan, Aitna, Aetna, Aitn of Etna.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten