2012-11-03

Amaterasu mythologische godin van Japan

Amaterasu

Mooie naam he? Vind ik wel in ieder geval. Bijzonder ook en met een aparte  mythologische rol voor een vrouw in Japan. Ik dacht altijd dat de japanners net als in het westen vooral op mannen georienteerd waren, maar deze zonnegodin is het mooie voorbeeld dat vrouwelijke godinnen in het verleden en heden net zo krachtig zijn.

Een stukje Wikipedia over Amaterasu:

Amaterasu (天照) is in de Japanse mythologie de godin van de zon. Haar volledige naam is Amaterasu-ō-mi-kami (天照大神) hetgeen betekent: glorieuze godin die in de hemelen schijnt of doorluchtige die de hemelen doet schijnen. Zij wordt als een directe voorouder van de Japanse keizerlijke familie beschouwd. Tot 1945 werd zij als stammoeder vereerd; de spiegel waarmee ze wordt afgebeeld, is het embleem van het Japanse keizerlijk huis.

Dus de zon is in Japan een vrouw!!! Geweldig eigenlijk, dat zij hier een vrouw is en bij ons vroeger als een man werd gezien, ofwel in de vorm van Ra in Egypte of Apollo in Griekenland. Nee in Japan doen ze dat dan toch wel anders, zo blijkt maar weer.

De mythe van Amaterasu is als een sprookje en die wil ik jullie natuurlijk niet onthouden!!!

De mythe van Amaterasu en de verdwijning van de zon, gaat als volgt:
 
Amaterasu was niet het enige kind van de oergoden, ze had ook nog broers en zussen. Onder wie de god van de Maan en Susanoo, de stormgod. Susanoo wilde echter niet zijn taak opvatten, hij weigerde om over de zeeën te zwerven of over het water te heersen. Nee hij wilde terug naar zijn moeder Izanami, om daar te gaan wonen. Zijn vader Izanagi was woedend en verstootte Susanoo hierom. Susanoo wilde afscheid nemen van zijn stralende zus Amaterasu en ging naar haar toe. Amaterasu echter vreesde Susanoo en verstopte zich, met een boog en twee kokers met pijlen, bang als ze was dat Susanoo haar domein zou innemen.
 
Susanoo dacht slim te zijn en daagde haar uit. Diegene die de meeste goden voort kon brengen zou heersen over de hemelen.Amaterasu nam daarop het zwaard van Susanoo, brak het in drie stukken en blies met haar adem over de drie delen. Er verschenen drie godinnen. Susanoo die wilde bewijzen de machtigste te zijn nam haar kralen ketting en kauwde op vijf kralen ervan. Hij spoog ze uit en daar kwamen vijf nieuwe goden tevoorschijn. Hij dacht gewonnen te hebben. Echter er werd anders geoordeeld. Het zwaard was van Susanoo en de kralen waren van Amaterasu. De daaruit voortgekomen kleine goden werden dus anders verdeeld dan hij had verwacht. Amaterasu was dus de winnares van de wedstrijd.
 
Susanoo was woest, hij negeerde de uitslag en richtte zijn woede al razend over de aarde. Rijstvelden vernietigend en de tempels en paleizen verwoestend ging hij over het land. Hij smeet de heilige pony door het dak van de tempels waar de weefgetouwen van Amaterasu stonden.Uit angst verschool Amaterasu zich in de grot, de aarde in duisternis achterlatend.  De andere goden mistten Amaterasu en vonden het zo duister. Ze probeerden van alles om haar uit de grot te trekken. Er werden hanen gebracht die kraaiden, zodat ze zou denken dat het ochtend was, maar het mocht niet baten. Er werd ook een rituele erotische dans op een ton gedaan, als de lente rituelen die de zon altijd hoorde in het vroege voorjaar, ook dat hielp niet echt. Al kwam ze wel door een kiertje kijken toen ze de andere goden hoorden grinniken en lachen vanwege het erotische gevoel dat ze kregen van de dansen.
 
Nu ze door een kiertje keek, konden de andere goden haar bereiken en zeiden haar dat het misten om iemand te zien die nog mooier was dan zij waren. Amaterasu kon het niet geloven, en dus brachten de goden haar een spiegel zodat ze het zelf zou kunnen zien. Toen ze in de spiegel keek schrok ze zich een hoedje, waardoor de andere goden de kans kregen om haar uit de grot te trekken. Ze smeekten haar om weer aan de hemel te staan en te stralen zodat ze haar iedere dag konden aanschouwen. En zo kwam ze weer terug aan de hemel.
 
 
 
Mooie verhaal he? Als je nu naar de zon kijkt, kun je dan misschien ook eens denken aan die mooie vrouw die zichzelf verschool omdat ze zich niet mooi genoeg of waardig genoeg achtte. Trek ook de vergelijking misschien eens naar jezelf. Ben jij die stralende dame die zichzelf verschuilt en haar ware zelf niet herkent? Misschien wordt het dan voor jou ook tijd om uit de grot te komen en je licht te laten stralen op deze prachtige wereld.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten