2012-10-18

Aditi

In mijn serie over de oude en oer godinnen van de wereld, was de tweede op het lijstje van wikipedia:

Aditi

Over haar wordt een heel lijstje met vaardigheden geschreven, ze is als het ware de oergodin in het hindoeisme. Dit is wat er op Wikipedia staat:

In het hindoeïsme is Aditi ("grenzeloos", "vrij van beperkingen" of "oneindigheid") een godin van het hemelgewelf, bewustzijn, het verleden, de toekomst en vruchtbaarheid. Het is een moedergodin, ze is de personificatie van de aarde. Haar boezem is de aardnavel.
Ze is een oude godin, moeder van Agni en de Aditya's (door Kasyapa). Ook wordt zij gezien als moeder van Vishnoe. Ze wordt in de Veda's ook beschouwd als de vrouw van Brahma, samen met hem kreeg zij Daksha.
Ze wordt vaak geassocieerd met de onsterfelijke koe en ze belichaamt oneindig licht en eendracht. Ze kan ziekten genezen en gelovigen verlossen van hun zonden, ze heeft te maken met de mens als universeel en goddelijk wezen. Haar zus Diti staat juist in verband met het individuele en aparte in de mens.


Mooi vind ik ook dat je deze godin eigenlijk als vrouw van Brahma, de gelijke van Brahma zou kunnen zien. En alweer een symboliek met moeder aarde, als Gaya.

Interessant is voor mij de "onsterfelijke koe", waarom wordt ze daarmee geassocieerd? Als je zo als grenzeloos, en als vrij van beperkingen en oneindigheid wordt gezien, wat heeft die lieve koe daar dan mee te maken?

Weer een stukje wikipedia:

Heilige koeien
Waar je ook heen gaat in India, overal zie je koeien door de straten zwerven, een hindoe zal een koe nooit kwaad doen of doden, evenmin zal hij rundvlees eten. Dit vanwege de bijzondere aandacht, die het dier aan haar kalf besteedt. Veel hindoes herkennen ook een vrouwenfiguur (= moederfiguur) in de tekening op de kop van het dier. De betekenis van de heilige koe wordt door veel mensen verkeerd geïnterpreteerd. De heilige koe is mede heilig omdat het de mens voorziet van melk en werkkracht op het platte land. Volgens velen zou zonder de koe de mens geen bestaansrecht hebben gehad in het oude India en had het Hindoeïsme zich niet kunnen verspreiden. De koe staat dus centraal in het Hindoeïsme en wordt mede om die reden aanbeden. Het is een eerbetoon aan een dier dat door de grote Hindoe geleerden wordt aangeduid als 'de moeder der schepselen'.

Moeder der schepselen, het verzorgende en zogende. Het ter wereld brengen en dan ook nog eens verzorgen met liefde. Dat is ook wat Moeder Aarde doet, bij de Hindoes dus Aditi.

 
Katherine Skaggs schrijft ook een mooi stukje over Aditi:

Aditi – Infinite Possibilities
“Aditi! Your womb is the blessed Void of All Eternity, Help me to welcome this great unknown. As the bringer of infinite possibility.”

Call forth Aditi as the unlimited creative power that is beyond the laws of space and time. She is the Ultimate Void. Invoke Aditi to access the gifts of fertile possibilities and the promise of the totality of Creation made available to you. When in chaos, and all before you is unformed and uncertain, Aditi will bring you order and substance.
Great transition is headed your way. Know that you have vast and limitless opportunities before you. Through self-reflection, ponder what will most serve you and those in your world and make the choices that reflect this intention. Open to the blessings of infinite possibility.

 
 
Andere plaatjes op internet van Aditi:
 
 
 
 
 
 
 



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten